Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı


Hamamın Tarihi:


İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı; Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda (1556 – 1557) Aya Sofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiştir.

1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Sultan Ahmet cezaevinin dolu olduğu zamanlarda mahkumların da tutulduğu hamam, dönem dönem kağıt deposu ve benzin deposu olarak da kullanılmıştır. İstanbul’un abidevi eserlerinden olan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı 1957 – 1958 yıllarında onarılmış ve 2008 yılına kadar kamuya ait halı satış mağazası olarak kullanılmıştır.

Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır.



Hamam Bölümleri:


Soğukluk
Soğukluk bölümünde; VIP oda , özel oda ve 48 soyunma dolabı ile kuaför , resepsiyon,  masaj odaları , teras katında dinlenme alanı , vitamin bar ve Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı için özel üretilmiş ürünlerin satıldığı butik bulunmaktadır.
Soyunmalık olarak da adlandırılan bu mekanda, hamam  sonrası  keyifli sohbetler yapılabileceği gibi 26 metrelik devasa kubbesinin altında huzur dolu zamanlar geçirilebilir.






Ilıklık 

Sıcaklık bölümünde terledikten sonra, kese servisinin yapıldığı  alandır. Aynı bölümde orijinal Osmanlı taşları ile yapılmış tuvaletler ve Cehennemlik bölümü de bulunmaktadır.










Sıcaklık

Göbek taşı, eyvanlar ve halvetlerden oluşan bu alan terlemek  için idealdir.  Günümüzün buhar odası olarak sayılabilecek halvetlerin ortam sıcaklığı  50 dereceye kadar ulaşmaktadır. Kendini Kanuni veya Hürrem gibi hissetmek isteyen misafirler için Sultan Eyvanlarının da bulunduğu sıcaklık bölümünde köpük masajı  servisi sunulmaktadır.


Resterasyon:

2008 yılı itibariyle yap – işlet – devret modeliyle işletmeye alınan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, dev bir yatırımla aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Özgün yapısını 450 yıldır koruyan Ayasofya Hürrem Sultan hamamı, Türk hamam mimarisinde bir çığır açarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor. 1556 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamam; çifte hamam şekli ve 75 metre uzunluğuyla klasik dönem Osmanlı hamam mimarisinden ayrılıyor. Erkeklerin soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinin, kadınlar kısmının sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümlerinin takip ettiği hamamın tüm kubbeleri kurşun ile kaplı. Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nın restorasyon projesi, tarihi eser restorasyonunda uzman bir isim olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yürütüldü. Alanında uzman akademisyen ve profesyonellerinden oluşan disiplinler arası ekibin aylar süren çalışmasının ürünü olan restorasyon sürecinde Hamam’ın orijinal mimarisinden hiç taviz verilmedi; Türkiye’de ilk kez kullanılan malzeme ve teknolojik sistemlerden yararlanıldı. 
Sayılarla Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
    • Hamam 1556 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldı.
    • Hamam 1910 yılına kadar aktif olarak kullanıldı.
    • Restorasyona 2008 yılında başlandı.
    • Restorasyonda 1300 metrekare Marmara Mermeri kullanıldı.
    • Tek sıra üzerinde 2 kubbeli tek hamamdır.
    • Soğukluk bölümü kubbe yüksekliği 26 metredir.
    • Göbek taşı sıcaklığı 42 derece, halvet sıcaklığı 48 derecedir.
    • Halvetlerin buhar oranı %100 ‘dır.
    • Misafir kullanımı için altın kaplama 160 adet hamam tası yaptırıldı.
    • Misafir kullanımı ve satışı için %50 ipek  & %50 koton karışımı özel peştamallar Ödemiş’te üretildi.
    • Hamam ve banket alanları bünyesinde toplam 130 çalışan hizmet vermektedir.
    • Sabunlarımız  %100 zeytinyağlı olup Edremit’te özel olarak üretilmiştir.